데이터셋 상세
호주
Adelie Penguin Distributions in the Mawson Area Antarctica
This dataset contains data on the habitats, distribution and numbers of Adelie Penguins (Pygoscellis adeliae) in the Mawson area, Antarctica during 1981 and 1988. The data are obtained from aerial photographs obtained at various times, during the 1981-82 and 1988-89 seasons. The results are listed in the documentation. Comparisons are made with census data collected in the 1971-72 summer. Data from this record has been incorporated into a larger Adelie penguin dataset described by the metadata record - Annual population counts at selected Adelie Penguin colonies within the AAT (SOE_seabird_candidate_sp_AP). It also falls under ASAC project 1219 (ASAC_1219).
데이터 정보
연관 데이터
Adelie Penguin Distributions in the Davis Area, Antarctica
공공데이터포털
This dataset contains data on the habitats, distribution and numbers of Adelie Penguins (Pygoscellis adeliae) along the Vestfold Hills coast (including colonies on the mainland and offshore islands) during November 1973. The data are obtained from counts at the colonies and black and white photographs. Some aerial photographs were taken at Davis in 1981-82 and 1987-88, and will be compared to the results of this survey. The results are listed in the documentation. A total of 174178 26127 breeding pairs were counted. An increase in Adelie penguin population was found at most locations in East Antarctica. Data from this record has been incorporated into a larger Adelie penguin dataset described by the metadata record - Annual population counts at selected Adelie Penguin colonies within the AAT (SOE_seabird_candidate_sp_AP). It also falls under ASAC project 1219 (ASAC_1219).
Area - population relationships for Adelie Penguin colonies at Mawson.
공공데이터포털
The relationship between colony area and population density of Adelie Penguins Pygoscelis adeliae was examined to determine whether colony area, measured from aerial or satellite imagery, could be used to estimate population density, and hence detect changes in populations over time. Using maps drawn from vertical aerial photographs of Adelie Penguin colonies in the Mawson region, pair density ranged between 0.1 and 3.1 pairs/m2, with a mean of 0.63 - 0.3 pairs/m2. Colony area explained 96.4% of the variance in colony populations (range 90.4 - 99.6%) for 979 colonies at Mawson. Mean densities were not significantly different among the 19 islands in the region, but significant differences in mean pair density were observed among colonies in Mawson, Whitney Point (Casey, East Antarctica) and Cape Crozier (Ross Sea) populations. This work was completed as part of ASAC project 1219 (ASAC_1219). The fields in this dataset are: Island Latitude Longitude Date Colony area Breeding Pairs Breeding Pairs per square metre Area per nest Number of nests Number of adults
Occupancy surveys of Adelie penguin breeding distribution in the Australian Antarctic Territory
공공데이터포털
The current distribution of Adelie penguin breeding colonies in the AAT is being mapped through a series of 'occupancy' surveys. A GIS of potential Adelie penguin breeding habitat was developed to structure the overall search effort. Information about the GIS is given in Southwell et al. (2009) and in the related metadata record 'Sites of potential habitat for breeding Adelie penguins in East Antarctica' with Entry ID AAS_4088_Adelie_Potential_Habitats. The AAT coastline was broken into groups and subgroups which were surveyed when logistics allowed. All sites of potential habitat in each section were searched and a record of whether breeding penguins were present or absent was made. Most surveys were undertaken during the Adelie penguin breeding season when breeding penguins would have been present; any surveys outside the breeding season made observations of the presence or absence of guano. Most surveys have been undertaken from aircraft (both helicopters and fixed wing), but some have been done from the ground. Maps of potential breeding habitat in the groups and subgroups were produced from the GIS to use in the field surveys. The data recorded for each search campaign included the latitude and longitude of the centroid of each site that was searched, the data of search, the observer(s), and the state of occupancy (present or absent). These data were incorporated into the occupancy surveys undertaken as part of AAS project 4088. See the metadata record for that project to access the data (at the provided URL).
Adelie penguin occupancy survey between Mawson and Taylor Glacier, 2015
공공데이터포털
The dataset comprises Adelie penguin colony boundaries derived from oblique aerial photographs taken towards the end of the 2014/15 summer between Mawson and Taylor Glacier. The aerial photographs were geo-referenced to AAT coastline polygon data and the boundaries of Adelie penguin colonies were digitised. Please refer to the Seabird Conservation Team Data Sharing Policy for use, acknowledgement and availability of data prior to downloading data.
Historical Adelie penguin breeding population estimates in the Australian Antarctic Territory
공공데이터포털
Ecologists are increasingly turning to historical abundance data to understand past changes in animal abundance and more broadly the ecosystems in which animals occur. However, developing reliable ecological or management interpretations from temporal abundance data can be difficult because most population counts are subject to measurement or estimation error. There is now widespread recognition that counts of animal populations are often subject to detection bias. This recognition has led to the development of a general framework for abundance estimation that explicitly accounts for detection bias and its uncertainty, new methods for estimating detection bias, and calls for ecologists to estimate and account for bias and uncertainty when estimating animal abundance. While these methodological developments are now being increasingly accepted and used, there is a wealth of historical population count data in the literature that were collected before these developments. These historical abundance data may, in their original published form, have inherent unrecognised and therefore unaccounted biases and uncertainties that could confound reliable interpretation. Developing approaches to improve interpretation of historical data may therefore allow a more reliable assessment of extremely valuable long-term abundance data. This dataset contains details of over 200 historical estimates of Adelie penguin breeding populations across the Australian Antarctic Territory (AAT) that have been published in the scientific literature. The details include attributes of the population count (date and year of count, count value, count object, count precision) and the published estimate of the breeding population derived from those attributes, expressed as the number of breeding pairs. In addition, the dataset contains revised population estimates that have been re-constructed using new estimation methods to account for detection bias as described in the associated publication. All population data used in this study were sourced from existing publications.
Population estimates of emperor penguins, Mawson coast, Antarctica
공공데이터포털
Metadata record for data from ASAC Project 484 See the link below for public details on this project. ---- Public Summary from Project ---- Emperor penguins are the only birds that breed in the Antarctic winter. They feed mainly on fish and squid but also ingest krill. Changes in food availability due to oceanographic or climatic factors, or to the extent of sea ice (through the processes of global warming) will have a direct impact on the breeding success and population size of the penguins. By counting the number of males that incubate at mid-winter each year, we can monitor trends in their population size. Counts of fledglings in spring (November) tell us how successful the penguins bred. The download file contains an excel spreadsheet which presents a summary of known Emperor Penguin colonies in the area of the Australian Antarctic Territory (AAT), and a file which details counts of male emperor penguins at the Taylor Glacier colony. A description of the column headings used in the spreadsheet is below. Colony: Colony name lat, long: latitude and longitude of colony discovered: date colony was discovered current est pop (BP): Current estimated population size in breeding pairs - current as at date the colony was last seen last seen: date the colony was last seen counting method: method used to count the breeding pairs in the colony comments: any applicable comments reference: references relating to the colony Taken from the 2009-2010 Progress Report: Public summary of the season progress: Population size of colonies fluctuates which is why long term monitoring studies are necessary to detect trends. At the emperor penguin colony at Taylor Glacier, monitored continuously since 1988, a slight downward trend is apparent but is not (yet?) statistically significant. The colony was visited three times: once in winter to obtain an estimate of the number of adults in the colony (roughly equivalent to the number of breeding pairs), and twice during the late chick rearing season to estimate breeding success. The count of adults in 2009 was the lowest on record. Reasons for this are still unknown.
Population counts, resights and demography of Adelie Penguins in Mac. Robertson Land, Antarctica, 1991-2019
공공데이터포털
We estimate population size in terms of the number of occupied nests for the Adélie penguin metapopulation in western Mac. Robertson Land, East Antarctica in 2009/10 and 2019/20. We also assessed demographic data from a single breeding site in the central part of this area (Béchervaise Island: 67°35'S, 62°49'E) including reproductive success, resight data, and fledgling mass from 1991/92 to 2019/20. We collated environmental covariates of potential drivers in this area over the same time period from sources described below. These are presented in the file “Time series demography and environmental covariates.xls”. Environmental covariates: Sea-ice concentration: Summer sea-ice concentration (SIC) was obtained for the area bounded by longitudes 60 - 65°E, to the south by the Antarctic coastline and the north by latitude 66.75°S. This approximately 250 km stretch of coastline incorporates the location of all Adélie penguin breeding sites across the metapopulation. The area defines the most northerly limit of fast-ice during chick rearing and encompasses the longitudinal range of the birds’ summer foraging activities. The sea-ice contained within this ‘near-shore’ region is predominantly composed of fast-ice (ice that is attached to land but covers seawater). Summer SIC was calculated as an average over the three-week period 25th December to 15th January when adults are guarding chicks for each breeding season. Winter SIC was determined in the following three areas of the penguins’ winter migratory route as defined previously. Each area was defined between specific longitudes and from 50°S south to the Antarctic coastline. The sea-ice contained within this area is composed of fast-ice near the coastline and pack-ice (all sea-ice that is not fast-ice) beyond the fast-ice edge. Two sectors defined the outward journey as they travelled westward towards their winter foraging grounds (50 - 65°E during March, and 30 - 50°E during April), a winter area (15 - 30°E during May-Jul) was considered as the sea ice became more extensive with both 15-100% SIC and 15-80% SIC which is considered more in line with suitable winter foraging ice conditions. The final area was associated with their eastwards journey towards the colony (30 - 50°E during Aug-Sep). For each area and time period, an average SIC was determined for each year in each of these areas. SIC values reflect the total area (km2) covered in sea-ice between either 15-100% or 15-80% SIC in each year and time period using 25x25km pixels. Sea-ice data were obtained from the National Snow and Ice Data Center (NSIDC) (Cavalieri et al. 1996) using Raadtools (Sumner 2017). Broad-scale climatic indices and local weather conditions: We determined the weather conditions during periods reflecting the end of the austral summer when the penguins were leaving their colonies (Feb-Mar) and the inter-breeding winter period (Apr-Sep). The Southern Oscillation Index (SOI) and the Southern Annular Mode (SAM) were included as broad indicators of climatic conditions, and local weather conditions included air and windchill temperatures. SOI was obtained from the Australian Bureau of Meteorology (www.bom.gov.au) and SAM from the NOAA Climate Prediction Centre (http://www.cpc.noaa.gov/products/precip/CWlink/daily_ao_index/aao/aao_index.html). Mawson Station local weather: Local weather data recorded at Mawson Station were obtained from the Australian Bureau of Meteorology. We considered two covariates: windchill and air temperatures both reported in °C. Windchill temperatures were determined from the ambient air temperature, wind speed and the relative humidity: AT= Ta +0.33e-0.7ws-4.0, where Ta is the dry bulb temperature (°C), e is the water vapour pressure (hPa), and ws is the windspeed (ms-1) at 10 m elevation. Water vapour pressure was determined from: (see the actual equation in the download file - "Emmerson_AADC Metadata Records_GCB_2022.docx" - unable to be reproduced here), where rh is the relative
Boundaries of Adelie penguin breeding colonies at numerous breeding sites across east Antarctica
공공데이터포털
The dataset contains boundaries of Adelie penguin breeding colonies at numerous breeding sites across east Antarctica. The boundary data were obtained using a range of methods which are detailed in separate spatial group-season accounts. The database of potential Adelie penguin breeding habitat in Southwell et al. (2016a) was used to associate colony boundaries to a particular breeding site and structure how the boundaries are stored. The breeding site database has a unique identifying code of every site of potential breeding habitat in East Antarctica, and the sites are aggregated into spatial sub-groups and then spatial groups. The file structure in which the boundaries are stored has a combination of 'group' and 'split-year breeding season' at the top level (eg VES 2015-16 contains all boundaries in spatial group VES (Vestfold Hills and islands) taken in the 2015-16 breeding season). Within each group-year folder are sub-folders for each breeding site where photos were taken (eg IS_72276 is Gardner Island in the VES group). Please refer to the Seabird Conservation Team Data Sharing Policy for use, acknowledgement and availability of data prior to downloading data.
Adelie penguin occupancy survey of the Rookery Island Group, 2014
공공데이터포털
Two colonies with breeding Adelie colonies were mapped this season in the Rookery Island group in conjunction with colony counts. Subcolonies were mapped by circumnavigating the perimeter of sub-colonies on foot while carrying a Garmin GPS (Legend Cx) to log the track taken. The person walking the perimeter of the sub-colonies maintained a buffer distance of approximately 2.5m between themselves and the breeding birds along the sub-colony boundary. This buffer distance was reduced to approximately 2m in the final shapefiles. Please refer to the Seabird Conservation Team Data Sharing Policy for use, acknowledgement and availability of data prior to downloading data.
Adelie penguin occupancy survey of the Rookery Island Group, 2013
공공데이터포털
Six colonies with breeding Adelie colonies were mapped this season in the Rookery Island group in conjunction with colony counts. Islands 74814 and the main Rookery Island 74721 were not mapped this season. Subcolonies were mapped by circumnavigating the perimeter of sub-colonies on foot while carrying a Garmin GPS (Legend Cx) to log the track taken. The person walking the perimeter of the sub-colonies maintained a buffer distance of approximately 2.5m between themselves and the breeding birds along the sub-colony boundary. This buffer distance was reduced to approximately 2m in the final shapefiles. Please refer to the Seabird Conservation Team Data Sharing Policy for use, acknowledgement and availability of data prior to downloading data.