Harbor seal distribution and abundance in the Estuary and the Gulf of St. Lawrence, including Saguenay River
공공데이터포털
Most of the data were collected during aerial surveys carried out at low tides during June and August 1994-1997, 2000 and 2001. June and August are respectively pupping and moulting seasons, when the haulout sites are intensively used by seals. Features in this layer show the Harbour seal distribution and the mean abundance for all aerial surveys (tables 3 and 5, figures 3 and 5 from Robillard et al. 2005). In the estuary, areas of high abundance have more than 30 individuals, areas of medium abundance have between 10 and 30 individuals and areas of low abundance have fewer than 10 individuals. In the Gulf, areas of high abundance have more than 50 individuals and areas of medium to low abundance have fewer than 50 individuals. Unpublished data obtained from Parks Canada and Sepaq were also used to identify important haulout areas in the Saguenay Fjord sector and in Pointe-aux-Vaches tidal flat sectors, which have been categorized in this dataset as high abundance areas. Data are valid only during summer (except for the Pointe-aux-Vaches flats identified as mainly frequented in autumn by Parc Canada), because spring and fall distributions of the Harbour seal are unknown. Data shown in the Estuary and the Gulf of St. Lawrence are a picture of the situation in 2005 because it is the most recent mapping available for this specie. The distribution of the Harbour seal is non-uniform among the different concentration areas but is similar between June and August. However, Harbour seals tend to decrease their presence along the south shore and the Lower Estuary in August to the benefit of the Saguenay River colonies. Abundance classes are arbitrary but fit with the published results of haulout site utilization from Robillard et al. (2005). Data sources : Parks Canada. 2021. Personal communication. Harbor seal monitoring data on the Pointe-aux-Vaches tidal flat. Parks Canada and SÉPAQ, 2020. Données du suivi du phoque commun dans le fjord du Saguenay. Unpublished data. Robillard, A., V. Lesage, and M.O. Hammill. 2005. Distribution and abundance of harbour seals (Phoca vitulina concolor) and grey seals (Halichoerus grypus) in the Estuary and Gulf of St. Lawrence, 1994–2001. Can. Tech. Rep. Fish. Aquat. Sci. 2613: 152 pp.
Grey seal distribution and abundance in the Estuary and the Gulf of St. Lawrence, including Saguenay River
공공데이터포털
Data were collected during aerial surveys carried out at low tides in June and August 1994-1997, 2000 and 2001. June and August are respectively pupping and moulting seasons, when the haulout sites are intensively used by seals. Features in this layer show the Grey seal distribution and mean abundance for all aerial surveys (tables 4 and 6, figures 4 and 6 from Robillard et al. 2005). In the estuary, areas of high abundance have more than 25 individuals, areas of medium abundance have between 5 and 25 individuals and areas of low abundance have fewer than 5 individuals. In the Gulf, areas of high abundance have more than 70 individuals and areas of medium to low abundance have fewer than 70 individuals. Data are valid only during summer because Grey seals in the Estuary and northern Gulf migrate to the southern Gulf of St. Lawrence in the fall. These seals will spend the winter on Sable Island, on the ice shelf in the Northumberland Strait or on neighboring islands. During the summer, in the Estuary and the Gulf of St. Lawrence, its distribution is not uniform between the different concentration areas identified, but it is similar between June and August. However, there are some areas where Grey seals are more abundant in August than in June. Abundance classes are arbitrary but fit with the published results of haul-out sites utilization from Robillard et al. (2005). Data shown are a picture of the situation in 2005 because it is the most recent mapping available for this species. Data sources and references: Lavigueur, L., Hammill, M.O., and Asselin, S. 1993. Distribution et biologie des phoques et autres mammifères marins dans la région du parc marin du Saguenay. Rapp. manus. can. sci. halieut. aquat. 2220: vi + 40. Lesage, V., and Hammill, M.O. 2001. The status of the grey seal, Halichoerus grypus, in the Northwest Atlantic. Can. Field-Nat. 115(4): 653-662. Robillard, A., V. Lesage, and M.O. Hammill. 2005. Distribution and abundance of harbour seals (Phoca vitulina concolor) and grey seals (Halichoerus grypus) in the Estuary and Gulf of St. Lawrence, 1994–2001. Can. Tech. Rep. Fish. Aquat. Sci. 2613: 152 pp.
Counts of harbour seals (Phoca vitulina) and grey seals (Halichoerus grypus) from an aerial survey of the coast of the Newfoundland Shelf and Sandwich Bay, Labrador during the summer of 2021
공공데이터포털
Harbour seals reside throughout the year around Newfoundland and Labrador (NL). The first systematic survey for harbour seals occurred along the NL Shelf during July and August 2021 to obtain counts of hauled out individuals and assess distribution. Grey seals are seasonal residents in NL, mainly present in the summer and autumn months. Grey seals were also recorded during the survey as these two species can share haul-out locations. Surveys were flown along the coastline with a Bell 429 helicopter with photographs taken of hauled out seals. This data includes the counts of hauled out harbour, grey and unknown seals seen during the survey. Adjusted counts are also provided, which assign the unknown seals to species based on the number of positively identified harbour and grey seals from each survey day. The realized survey coverage (survey tracks) is also included. Cite this data as: Hamilton, C.D., Goulet, P.J., Stenson, G.B., and Lang, S.L.C. 2024. Data of: Counts of harbour seals (Phoca vitulina) and grey seals (Halichoerus grypus) from an aerial survey of the coast of the Newfoundland Shelf and Sandwich Bay, Labrador during the summer of 2021 This data can be found in: Hamilton, C.D., Goulet, P.J., Stenson, G. B., and Lang, S.L.C. 2023. Counts and spatial distribution of harbour seals (Phoca vitulina) and grey seals (Halichoerus grypus) from an aerial survey of the coast of the Newfoundland Shelf and Sandwich Bay, Labrador during the summer of 2021. Can. Tech. Rep. Fish. Aquat. Sci. 3566: v + 39 p. https://publications.gc.ca/site/eng/9.927831/publication.html DFO. 20XX. Stock assessment of Atlantic harbour seals (Phoca vitulina vitulina) in Canada for 2019-2021. DFO Can. Sci. Advis Sec. Sci. Advis. Rep. 2023/XXX. Lang, S.L.C., St-Pierre, A.P., Hamilton, C.D., Mosnier, A., Lidgard, D.C., Goulet, P., den Heyer, C.E., Bordeleau, X., Irani, A.I., and Hammill, M.O. 20XX. Population status assessment and Potential Biological Removal (PBR) for the Atlantic harbour seal (Phoca vitulina vitulina) in Canadian waters. DFO Can. Sci. Advis. Sec. Res. Doc. 2024
Harbor Seals [ds106]
공공데이터포털
In May of 2001, the California Department of Fish and Game (CDFG) conducted an aerial photographic survey of the California coast and the offshore Channel Islands to obtain a minimum estimate of the population of harbor seals (Phoca vitulina richardsi) living in California. The developed photographs were examined to count the number of harbor seals present and determine the location of each haul-out site by comparison to photos taken in previous surveys. This survey was successful in obtaining nearly complete coverage of all known haul-out areas. The 1995 survey was the last complete coverage. The total county for 2001 is 12,312 harbor seals. This result is the lowest ever recorded by CDFG for a combined count of the mainland and all offshore islands. The California Department of Fish and Game (CDFG) conducted two surveys in 2002 in an attempt to provide better coverage and to lessen the chances of weather related problems. A total of 16 days were scheduled for aerial surveys from May 19 to July 19, 2002. Total count for Survey 1 was 10,541 harbor seals, while that for Survey 2 was 8,374 harbor seals. Camera problems that produced un-readable film and poor weather conditions prevented a complete assessment by either survey. The lack of complete coverage by either Survey 1 or 2 limited the total number of harbor seals counted. This is especially true in areas where past surveys revealed high concentrations of seals such as the northern Channel Islands and Point Reyes - Sonoma County coast. The California Department of Fish and Game (CDFG) conducted two aerial surveys in 2003 in an attempt to provide better coverage and to lessen the chances of weather related problems. A total of 20 days were scheduled for aerial surveys from May 25 to July 20, 2003. Complete coverage was achieved in both surveys. This was the first time CDFG conducted these surveys using a digital imaging camera. Total count for Survey 1 was 17,415, while that for Survey 2 was 17,778 harbor seals.
Harbor Seal Range - CWHR M171 [ds1951]
공공데이터포털
Vector datasets of CWHR range maps are one component of California Wildlife Habitat Relationships (CWHR), a comprehensive information system and predictive model for Californias wildlife. The CWHR System was developed to support habitat conservation and management, land use planning, impact assessment, education, and research involving terrestrial vertebrates in California. CWHR contains information on life history, management status, geographic distribution, and habitat relationships for wildlife species known to occur regularly in California. Range maps represent the maximum, current geographic extent of each species within California. They were originally delineated at a scale of 1:5,000,000 by species-level experts and have gradually been revised at a scale of 1:1,000,000. For more information about CWHR, visit the CWHR webpage (https://www.wildlife.ca.gov/Data/CWHR). The webpage provides links to download CWHR data and user documents such as a look up table of available range maps including species code, species name, and range map revision history; a full set of CWHR GIS data; .pdf files of each range map or species life history accounts; and a User Guide.
Harbor Seals [ds106]
공공데이터포털
In May of 2001, the California Department of Fish and Game (CDFG) conducted an aerial photographic survey of the California coast and the offshore Channel Islands to obtain a minimum estimate of the population of harbor seals (Phoca vitulina richardsi) living in California. The developed photographs were examined to count the number of harbor seals present and determine the location of each haul-out site by comparison to photos taken in previous surveys. This survey was successful in obtaining nearly complete coverage of all known haul-out areas. The 1995 survey was the last complete coverage. The total county for 2001 is 12,312 harbor seals. This result is the lowest ever recorded by CDFG for a combined count of the mainland and all offshore islands. The California Department of Fish and Game (CDFG) conducted two surveys in 2002 in an attempt to provide better coverage and to lessen the chances of weather related problems. A total of 16 days were scheduled for aerial surveys from May 19 to July 19, 2002. Total count for Survey 1 was 10,541 harbor seals, while that for Survey 2 was 8,374 harbor seals. Camera problems that produced un-readable film and poor weather conditions prevented a complete assessment by either survey. The lack of complete coverage by either Survey 1 or 2 limited the total number of harbor seals counted. This is especially true in areas where past surveys revealed high concentrations of seals such as the northern Channel Islands and Point Reyes - Sonoma County coast. The California Department of Fish and Game (CDFG) conducted two aerial surveys in 2003 in an attempt to provide better coverage and to lessen the chances of weather related problems. A total of 20 days were scheduled for aerial surveys from May 25 to July 20, 2003. Complete coverage was achieved in both surveys. This was the first time CDFG conducted these surveys using a digital imaging camera. Total count for Survey 1 was 17,415, while that for Survey 2 was 17,778 harbor seals.