Surveys and Monitoring of Coastal Cactus Wren in Southern San Diego County (ver. 5.0, December 2024)
공공데이터포털
Data presented are results of surveys and monitoring for San Diego Cactus Wren (Campylorhynchus brunneicapillus) in southern San Diego County. These data were collected to assess Cactus Wren population status following 3 years of drought and determine the relationships between specific elements of habitat quality, food availability, and Cactus Wren productivity and survival. Surveys were conducted periodically at 35 plots that were last surveyed in 2012. A subset of Cactus Wren territories were monitored in the Otay and Sweetwater/San Diego genetic clusters to ascertain Cactus Wren breeding productivity, survival, and associated vegetation composition and structure. Nesting data were compiled to present seasonal productivity for each Cactus Wren pair. All nestlings and adults (when possible) were color banded with unique color combinations to identify individuals on subsequent visits to provide data on survival within and between years. Habitat data were collected at survey plots during the first year of the survey and at monitoring sites during all years.
Surveys and Monitoring of Coastal Cactus Wren in Southern San Diego County (ver. 5.0, December 2024)
공공데이터포털
Data presented are results of surveys and monitoring for San Diego Cactus Wren (Campylorhynchus brunneicapillus) in southern San Diego County. These data were collected to assess Cactus Wren population status following 3 years of drought and determine the relationships between specific elements of habitat quality, food availability, and Cactus Wren productivity and survival. Surveys were conducted periodically at 35 plots that were last surveyed in 2012. A subset of Cactus Wren territories were monitored in the Otay and Sweetwater/San Diego genetic clusters to ascertain Cactus Wren breeding productivity, survival, and associated vegetation composition and structure. Nesting data were compiled to present seasonal productivity for each Cactus Wren pair. All nestlings and adults (when possible) were color banded with unique color combinations to identify individuals on subsequent visits to provide data on survival within and between years. Habitat data were collected at survey plots during the first year of the survey and at monitoring sites during all years.
Surveys and monitoring of coastal cactus wren in southern San Diego County, 2017
공공데이터포털
Data presented are results of surveys and monitoring in 2017 for San Diego Cactus Wren (Campylorhynchus brunneicapillus) in southern San Diego County. Surveys were conducted at 362 plots. Plots were surveyed twice in 2017 and the number, age (adult or juvenile), banding status (color banded or not), breeding status (paired, unpaired, or unknown), and nesting status (active nest detected or not) of all wrens recorded. Habitat covariate data were collected including amount of dead and stressed cactus in the plot, percent cover of bare ground, and the dominant and percent cover of invasive species. During weekly monitoring visits, nests were located and checked to determine the number of eggs laid, the number of eggs that hatched, and the number of chicks that fledged. Nesting data were compiled to present seasonal productivity for each Cactus Wren pair. All nestlings and adults (when possible) were color banded with unique color combinations to identify individuals on subsequent visits to provide data on survival within and between years. During banding, data were collected on age, sex, weight, and reproductive status. Fecal samples and genetic samples (pin feathers) were collected from nestlings when possible. In each territory where vegetation data were collected in 2015 and 2016, a 75 x 75 m grid of 30 points was placed to include as many nests as possible. At each point, data were collected within a 2 m radius circle including presence or absence of native bunch grasses, non-native annual grasses, cactus, elderberry (Sambucus nigra), lemonadeberry (Rhus integrifolia), sagebrush (Artemisia californica), buckwheat (Eriogonum fasciculatum), black mustard (Brassica nigra), and bare ground. These presence/absence data were summarized to present the percent cover of each species or ground cover representing habitat at the Cactus Wren territory.
Surveys and monitoring of coastal cactus wren in southern San Diego County, 2017
공공데이터포털
Data presented are results of surveys and monitoring in 2017 for San Diego Cactus Wren (Campylorhynchus brunneicapillus) in southern San Diego County. Surveys were conducted at 362 plots. Plots were surveyed twice in 2017 and the number, age (adult or juvenile), banding status (color banded or not), breeding status (paired, unpaired, or unknown), and nesting status (active nest detected or not) of all wrens recorded. Habitat covariate data were collected including amount of dead and stressed cactus in the plot, percent cover of bare ground, and the dominant and percent cover of invasive species. During weekly monitoring visits, nests were located and checked to determine the number of eggs laid, the number of eggs that hatched, and the number of chicks that fledged. Nesting data were compiled to present seasonal productivity for each Cactus Wren pair. All nestlings and adults (when possible) were color banded with unique color combinations to identify individuals on subsequent visits to provide data on survival within and between years. During banding, data were collected on age, sex, weight, and reproductive status. Fecal samples and genetic samples (pin feathers) were collected from nestlings when possible. In each territory where vegetation data were collected in 2015 and 2016, a 75 x 75 m grid of 30 points was placed to include as many nests as possible. At each point, data were collected within a 2 m radius circle including presence or absence of native bunch grasses, non-native annual grasses, cactus, elderberry (Sambucus nigra), lemonadeberry (Rhus integrifolia), sagebrush (Artemisia californica), buckwheat (Eriogonum fasciculatum), black mustard (Brassica nigra), and bare ground. These presence/absence data were summarized to present the percent cover of each species or ground cover representing habitat at the Cactus Wren territory.
Surveys and monitoring of coastal cactus wren in southern San Diego County, 2019
공공데이터포털
Data presented are results of surveys and monitoring in 2019 for San Diego Cactus Wren (Campylorhynchus brunneicapillus) in southern San Diego County. Surveys were conducted at 493 plots. Plots were surveyed twice in 2019 and the number, age (adult or juvenile), banding status (color banded or not), breeding status (paired, unpaired, or unknown), and nesting status (active nest detected or not) of all wrens recorded. Habitat covariate data were collected including amount of dead and stressed cactus in the plot, percent cover of bare ground, and the dominant and percent cover of invasive species. During weekly monitoring visits, nests were located and checked to determine the number of eggs laid, the number of eggs that hatched, and the number of chicks that fledged. Nesting data were compiled to present seasonal productivity for each Cactus Wren pair. All nestlings and adults (when possible) were color banded with unique color combinations to identify individuals on subsequent visits to provide data on survival within and between years. During banding, data were collected on age, sex, weight, and reproductive status. Fecal samples and genetic samples (pin feathers) were collected from nestlings when possible. In each territory where vegetation data were collected in 2015, 2016, 2017, and 2018, a 75 x 75 m grid of 30 points was placed to include as many nests as possible. At each point, data were collected within a 2 m radius circle including presence or absence of native bunch grasses, non-native annual grasses, cactus, elderberry (Sambucus nigra), lemonadeberry (Rhus integrifolia), sagebrush (Artemisia californica), buckwheat (Eriogonum fasciculatum), black mustard (Brassica nigra), and bare ground. These presence/absence data were summarized to present the percent cover of each species or ground cover representing habitat at the Cactus Wren territory.
Surveys and monitoring of coastal cactus wren in southern San Diego County, 2019
공공데이터포털
Data presented are results of surveys and monitoring in 2019 for San Diego Cactus Wren (Campylorhynchus brunneicapillus) in southern San Diego County. Surveys were conducted at 493 plots. Plots were surveyed twice in 2019 and the number, age (adult or juvenile), banding status (color banded or not), breeding status (paired, unpaired, or unknown), and nesting status (active nest detected or not) of all wrens recorded. Habitat covariate data were collected including amount of dead and stressed cactus in the plot, percent cover of bare ground, and the dominant and percent cover of invasive species. During weekly monitoring visits, nests were located and checked to determine the number of eggs laid, the number of eggs that hatched, and the number of chicks that fledged. Nesting data were compiled to present seasonal productivity for each Cactus Wren pair. All nestlings and adults (when possible) were color banded with unique color combinations to identify individuals on subsequent visits to provide data on survival within and between years. During banding, data were collected on age, sex, weight, and reproductive status. Fecal samples and genetic samples (pin feathers) were collected from nestlings when possible. In each territory where vegetation data were collected in 2015, 2016, 2017, and 2018, a 75 x 75 m grid of 30 points was placed to include as many nests as possible. At each point, data were collected within a 2 m radius circle including presence or absence of native bunch grasses, non-native annual grasses, cactus, elderberry (Sambucus nigra), lemonadeberry (Rhus integrifolia), sagebrush (Artemisia californica), buckwheat (Eriogonum fasciculatum), black mustard (Brassica nigra), and bare ground. These presence/absence data were summarized to present the percent cover of each species or ground cover representing habitat at the Cactus Wren territory.
Surveys and monitoring of coastal cactus wren in southern San Diego County, 2018
공공데이터포털
Data presented are results of surveys and monitoring in 2018 for San Diego Cactus Wren (Campylorhynchus brunneicapillus) in southern San Diego County. Surveys were conducted at 362 plots. Plots were surveyed twice in 2018 and the number, age (adult or juvenile), banding status (color banded or not), breeding status (paired, unpaired, or unknown), and nesting status (active nest detected or not) of all wrens recorded. Habitat covariate data were collected including amount of dead and stressed cactus in the plot, percent cover of bare ground, and the dominant and percent cover of invasive species. During weekly monitoring visits, nests were located and checked to determine the number of eggs laid, the number of eggs that hatched, and the number of chicks that fledged. Nesting data were compiled to present seasonal productivity for each Cactus Wren pair. All nestlings and adults (when possible) were color banded with unique color combinations to identify individuals on subsequent visits to provide data on survival within and between years. During banding, data were collected on age, sex, weight, and reproductive status. Fecal samples and genetic samples (pin feathers) were collected from nestlings when possible. In each territory where vegetation data were collected in 2015, 2016 and 2017, a 75 x 75 m grid of 30 points was placed to include as many nests as possible. At each point, data were collected within a 2 m radius circle including presence or absence of native bunch grasses, non-native annual grasses, cactus, elderberry (Sambucus nigra), lemonadeberry (Rhus integrifolia), sagebrush (Artemisia californica), buckwheat (Eriogonum fasciculatum), black mustard (Brassica nigra), and bare ground. These presence/absence data were summarized to present the percent cover of each species or ground cover representing habitat at the Cactus Wren territory.
Surveys and monitoring of coastal cactus wren in southern San Diego County, 2018
공공데이터포털
Data presented are results of surveys and monitoring in 2018 for San Diego Cactus Wren (Campylorhynchus brunneicapillus) in southern San Diego County. Surveys were conducted at 362 plots. Plots were surveyed twice in 2018 and the number, age (adult or juvenile), banding status (color banded or not), breeding status (paired, unpaired, or unknown), and nesting status (active nest detected or not) of all wrens recorded. Habitat covariate data were collected including amount of dead and stressed cactus in the plot, percent cover of bare ground, and the dominant and percent cover of invasive species. During weekly monitoring visits, nests were located and checked to determine the number of eggs laid, the number of eggs that hatched, and the number of chicks that fledged. Nesting data were compiled to present seasonal productivity for each Cactus Wren pair. All nestlings and adults (when possible) were color banded with unique color combinations to identify individuals on subsequent visits to provide data on survival within and between years. During banding, data were collected on age, sex, weight, and reproductive status. Fecal samples and genetic samples (pin feathers) were collected from nestlings when possible. In each territory where vegetation data were collected in 2015, 2016 and 2017, a 75 x 75 m grid of 30 points was placed to include as many nests as possible. At each point, data were collected within a 2 m radius circle including presence or absence of native bunch grasses, non-native annual grasses, cactus, elderberry (Sambucus nigra), lemonadeberry (Rhus integrifolia), sagebrush (Artemisia californica), buckwheat (Eriogonum fasciculatum), black mustard (Brassica nigra), and bare ground. These presence/absence data were summarized to present the percent cover of each species or ground cover representing habitat at the Cactus Wren territory.
Surveys and monitoring of coastal cactus wren in southern San Diego County, 2021
공공데이터포털
Data presented are results of surveys in 2021 for San Diego Cactus Wren (Campylorhynchus brunneicapillus) in southern San Diego County. Surveys were conducted at 378 plots. Plots were surveyed twice in 2021 and the number, age (adult or juvenile), banding status (color banded or not), and breeding status (paired, unpaired, or unknown) of all wrens recorded. Habitat covariate data were collected including amount of dead and stressed cactus in the plot, percent cover of bare ground, and the dominant and percent cover of invasive species.
Surveys and monitoring of coastal cactus wren in southern San Diego County, 2021
공공데이터포털
Data presented are results of surveys in 2021 for San Diego Cactus Wren (Campylorhynchus brunneicapillus) in southern San Diego County. Surveys were conducted at 378 plots. Plots were surveyed twice in 2021 and the number, age (adult or juvenile), banding status (color banded or not), and breeding status (paired, unpaired, or unknown) of all wrens recorded. Habitat covariate data were collected including amount of dead and stressed cactus in the plot, percent cover of bare ground, and the dominant and percent cover of invasive species.