Foraging ecology of fur seals at Iles Kerguelen
공공데이터포털
Public summary for project 2128: The aim of this study is to relate the foraging behaviour of Antarctic fur seals breeding on the Kerguelen Plateau at Iles Kerguelen and Heard Island, to the distribution of prey species at sea. Specifically this project seeks to examine the relationship between predators and prey, and how their locations at sea vary according to the position of major productive zones, such as the Antarctic Polar Frontal Zone. This project will provide important data on the relationship between predators and their prey and the developing commercial fisheries in the region. These data are central to improved conservation and management of marine resources on the Kerguelen Plateau. Variations made to the work plan The original comparative aspects of the program planned for the 1999/00 season, where fur seals from Iles Kerguelen and Heard Island were to be satellite tracked simultaneously could not be undertaken because of original 1999/00 field season to Heard Island was re-scheduled to 2000/01. Fortunately the project collaborator Dr Christophe Guinet (French CEBC-CNRS) agreed to extend the work program at Iles Kerguelen another season, and the comparative and integrated fur seal-prey-fisheries study over the Kerguelen Plateau was undertaken the following season (2000/01). Details of this study are presented in ASAC project 1251 (CI - Goldsworthy)and 1085 (CI-Robertson). Significant findings: The distribution of the foraging activity of Antarctic fur seal females was investigated at Cap Noir (49 degrees 07 S, 70 degrees 45E), Kerguelen Island in February 1998. Eleven females were fitted with a satellite transmitter and Time Depth recorder. The two sets of data were combined to locate spatially the diving activity of the seals. The fish component of the fur seal diet was determined by the occurrence of otolotihs found in 55 scats collected during the study period at the breeding colony. Oceanographic parameters were obtained simultaneously through direct sampling and satellite imagery. The mesopelagic fish community was sampled on 20 stations along four transects where epipelagic trawls were conducted at night at 50 meters of depth. We then investigated, using geographic information systems, the relationship between the spatial distribution of the diving activity of the fur seals and oceanographic factors that included sea surface temperature, surface chlorophyll concentration, prey distribution and bathymetry obtained at the same spatio-temporal scale as the spatial distribution of the diving activity of our study animals. An inverse relationship was found between the main fish species preyed by fur seal and those sampled in trawl nets. However, the diving activity of Antarctic fur seal females was found to be significantly related to oceanographic conditions, fish-prey distribution and to the distance from the colony but these relationships changed with the spatial scale investigated. A probabilistic model of the Kerguelen Plateau was developed that predicted where females should concentrate their foraging activity according to the oceanographic conditions of the year, and the locations of their breeding colonies. Maternal allocation in growth of the pup was measured in Antarctic fur seals (Arctocephalus gazella) at Iles Kerguelen during the 1997 austral summer. Absolute mass gain of pups following a maternal foraging trip was independent of the sex of the pup but was positively related to the foraging trip duration and to maternal length. However, daily mass gain, i.e. the absolute mass gain of the pup divided by the foraging trip duration, decreased with increasing foraging trip duration but increased with maternal length. While fasting, the daily mass loss of the pup was related to the sex of the pup and initial body mass, with both heavier pups and female pups losing more mass per day than lighter pups and male pups. The mass specific rate of mass loss was significantly higher in female pups than in male
Energy requirements and daily food consumption of crabeater seals in the Antarctic winter pack-ice
공공데이터포털
Although the most abundant of all mammalian predators in the Antarctic marine ecosystem, crabeater seals are also one of the least understood. The most fundamental question of all - how many are there? - is the focus of an extensive international collaborative program (the Antarctic Pack-ice Seal Program, or APIS). This study supplements APIS by providing additional data on the diving behaviour and food requirements of crabeater seals, that can be used in conjunction with census data to provide information on the role of crabeater seals in the antarctic ecosystem. Winter densities and distributions of Crabeater seals were collected during 1999. Crabeater seals were most often encountered on the shelf break. The data collected include numbers of seals sighted per hour in relation to the amount of time the ship spent in each 0.5 degree grid square. This study is the first to describe the winter distribution of crabeater seals (Lobodon carcinophagus) in East Antarctica. The study was conducted in the Mertz Glacier Polynya region from July to August 1999. In total 89 crabeater seals were seen in 26 groups which ranged in size from 1 to 35 animals (mean = 3.2). The mean observed haulout density along a 200m wide strip transect was 0.108 seals per square kilometre, or 0.042 groups per square kilometre. Crabeater seals were not uniformly distributed in the polynya but selected areas of stable ice over shallow (less than 1000m) waters. We used a generalised linear model to assess the relationship of seal distribution to the physical attributes of sea ice concentration, thickness, and ocean depth. We found that ice thickness and ocean depth were the most important determinants of seal distribution. Crabeater seals occurred in areas where the ice affords them a stable haulout platform while allowing them access to Antarctic krill that live directly beneath the ice.
Antarctic Fur Seal Populations on Heard Island Summer 1987-1988
공공데이터포털
Abstract from ANARE Research Notes 72 The Antarctic fur seal Arctocephalus gazella has increased in numbers at Heard Island since the Australian National Antarctic Research Expeditions (ANARE) station was established in 1947. Increases have also been recorded at other breeding sites in the South Atlantic and South Indian Oceans this century, particularly at South Georgia. In the 1987-88 summer, fur seals at Heard Island were counted in several age and sex categories. The aims of the project were to determine the location of pupping sites, the extent of the pupping season and the size of the population, and to record the changes in numbers of animals ashore during the summer. Maps of the colonies and main haul-out areas, together with descriptions of census areas and tabulations of counts, provide a basis for future comparison. This dataset contains the results from surveys of Antarctic Fur Seals (Arctocephalus gazella) on Heard Island during the summer of 1987-1988. As well as habitat descriptions, age, sex, count of adults and pups were determined. The three major aims of the study include: to determine accurately the location of pupping sites; to determine the extent of the pupping season, the median date of birth and the number of pups born; and to census fur seals on as much of the island as possible in order to determine the number of animals ashore and to document changes in numbers during the summer. The results are listed in the document, which includes detailed tabulations of counts made at colonies and major haul-out sites on Macquarie Island during summer 1987-88, and descriptions and maps of these locations. Tagging, mainly of pups, was also undertaken, and a total of 234 pups, 8 under-yearlings, 9 yearlings, 2 juveniles and 1 sub-adult male were tagged. Counts at 3-day intervals (pups) were made between 25 November and 19 December 1987, and major censuses were made between 19 December 1987 and 25 February 1988. The fields in this dataset are: Locality Age Class Date Colony Bulls Cows Pups
Report of seals, penguins, skuas, petrels, and whales Casey, 1977-1983
공공데이터포털
This file contains a report of biological field work undertaken in the Casey region between 1977 and 1983. It includes information on Elephant Seals, Leopard Seals, Crabeater Seals, Adelie Penguins, Emperor Penguins, Skuas, Silver-Grey Petrels, Antarctic Petrels, Cape Pigeons, Snow Petrels, Wilson's Storm Petrels, Giant Petrels and Whales The hard copy of the log has been archived by the Australian Antarctic Division library.
Maternal Attendance and Pup Growth in Fur Seals (Arctocephalus spp.) at Macquarie and Heard Islands
공공데이터포털
Taken from the abstract of the referenced papers: Maternal attendance behaviour was studies in Antarctic (Arctocephalus gazella) and subantarctic fur seals (Arctocephalus tropicalis) which breed sympatrically at subantarctic Macquarie Island. Data on attendance were obtained using telemetric methods. Both species undertook two types of foraging trips: overnight foraging tips which were of less than 1 day duration and occurred exclusively overnight, and extended foraging trips which lasted longer than 1 day. The mean duration of overnight foraging trips was 0.43 and 0.39 days, while the duration of extended foraging trips was 3.6 and 3.8 days in A. gazella and A. tropicalis, respectively. The duration of overnight and extended foraging trips did not differ significantly between species. Two types of shore attendance bouts that differed in duration were also observed in these species. Short attendance bouts lasted less than 0.9 days, while long attendance bouts lasted longer than 0.9 days. Short attendance bouts lasted 0.4 and 0.5 days, while long attendance bouts lasted 1.6 and 1.7 days in A. gazella and A. tropicalis, respectively, and did not differ significantly between species. The most significant differences between the attendance behaviour of both species was in the percentage of foraging time allocated to overnight foraging trips (15% and 25% in A. gazella and A. tropicalis, respectively), and the percentage of time spent ashore (30% and 38% in A. gazella and A. tropicalis, respectively). The nearness of pelagic waters to Macquarie Island is considered to be the main reason that lactating females are able to undertake overnight foraging trips. These trips may be used by females as a means of optimising the costs of fasting and nursing ashore. Females may be able to save energy by only nursing pups when milk transfer efficiencies are high, and reduce the time and energy costs of fasting ashore when milk transfer efficiency is low. Of the female A. gazella that still carried transmitters at the end of lactation, 83% continued regular attendance for between 21 and 150 days post-lactation (when data collection ceased). Overwintering of A. gazella females at breeding sites has not been previously reported in other populations. Breeding colonies of the Antarctic fur seal Arctocephalus gazella on Heard Island (53.18S, 73.5E) are situated on the sheltered northern and eastern coasts on flat vegetated terrain near streams and pools. Pupping in the 1987/88 summer began on 21 November, with 90% of births in 26 d. The median birth date was 11 December. Pup counts at Heard Island made in seven breeding seasons from 1962/63 to 1987/88 show an exponential rate of increase of 21%, which may be inflated due to undercounting in early years. The total of 248 births in 1987/88 represents an exponential increase of 37% since the previous year, but pups may have been undercounted then. Based on the number of pups born, the breeding population is estimated at 870-1,120. During the breeding season, the largest number of animals ashore was 835. Many non-breeding fur seals began hauling out from early January and 15,000 animals were estimated to be ashore by late February, a far larger number than expected from the size of the breeding population. Both the breeding and non-breeding components of the population may be augmented by immigration. The source of immigrants may be undiscovered breeding colonies of this species in the northwestern sector of the Kerguelen Archipelago or the concentration at South Georgia. Further censuses are required at Heard Island to monitor the population growth.
Winter Foraging Locations Of Southern Ocean Predators - sub-Antarctic islands
공공데이터포털
Metadata record for data expected from ASAC Project 2940 See the link below for public details on this project. Public: The extent of Antarctic winter sea-ice influences all aspects of the Antarctic marine food-web. We will use natural variations in inter-annual ice extent, to assess how a key component of that ecosystem, the predators, use the sea ice zone. Core foraging areas and dietary signals for a key Antarctic predator (Antarctic fur seal) will be identified. We will use newly developed, technology to track the animals, and stable isotopes to examine tropic linkages. Combined with satellite-derived sea-ice data, this will lead to the development of a model to predict how changing sea-ice patterns will influence Antarctic marine predator communities. Project Objectives: 1. Use large samples of newly-developed (and tested) animal-borne miniature geolocating light level recorders to population level information on the spatial extent of movements of Antarctic fur seals, thereby quantifying the extent of the use of the winter pack-ice and associated waters by these abundant predators. 2. To quantify how changes in winter ice extent influence the location of core foraging areas for this species. 3. To develop models to investigate how changing ice conditions in the future will influence the movements of this species and to examine a range of climate-change scenarios. Taken from the 2007-2008 Progress Report: No field work was conducted at Macquarie Island in the last 12 months. This was due to the decision by the state government to not issue permits for the work. With the help of our colleagues from BAS we did however manage to deploy 20 GLS light loggers on Antarctic fur seals at South Georgia. Taken from the 2008-2009 Progress Report: Objective 1 has been revised to the study of Antarctic fur seals only (see below). Research is progressing well with 78 animals tracked in 2008 and a further 80 expected in 2009. Objectives 2 and 3 will follow once field data is available for both years (May 2010). Isotopic analysis of blood and whisker samples for the 2008 season will commence in May 2009 once samples have been received. Taken from the 2010-2011 Progress Report: Public summary of the season progress: This study has quantified the response of the Antarctic fur seal (Arctocephalus gazella) to inter-annual variation in oceanographic and winter ice conditions. We have measured the winter spatial foraging patterns of 66 adult females from three circum-Antarctic populations over two years (2008, 2009) during 114 trips to sea, while simultaneously recording in situ water temperature. Stable isotope analysis of fur seal blood and whisker samples indicates that adult females feed on a range of lower (krill) to higher (fish and squid) trophic levels across their winter range. Broad-scale habitat preferences across the range of the species indicate the importance of shelf, ice edge, frontal and oceanic and continental upwelling features in determining winter foraging movements.
Female Antarctic fur seal isotope data from Marion Island
공공데이터포털
To quantify the dietary preferences and trophic level consumption of post-breeding adult female Antarctic fur seals (Arctocephalus gazella), we analysed the carbon:nitrogen composition of whiskers and blood samples from the females. Females were captured towards the end of the lactation period (March/April) and whiskers and a blood sample were collected at this time. Females were generally recaptured just prior to or after giving birth the following season and a further whisker and blood sample were collected at this time. Metadata for each individual include: Site, GLS ID, year, flipper tag number, season, sampling date, tissue type, whisker segment number, cumulative length along whisker of the segment, d15N, d13C, percentage N, percentage C and CN ratio.