Molecular ecology of key Southern Ocean predators
공공데이터포털
Metadata record for data from AAS (ASAC) project 2926. Public Summary DNA based approaches will be used to study key features of the ecology of whales, penguins and krill. Standard methods cannot accurately estimate what prey species these predators consume, how old they are, or how they are related to the rest of their species. This project will apply novel DNA based methods to biopsy or scat samples as a non-invasive means of improving our understanding of the diet, age and population structure of these important predators. Project objectives: The overall objective of this project is to use molecular biology to study aspects of the ecology of key Southern Ocean predators that cannot be addressed with other methodologies. The organisms that the project would focus upon have been chosen because they are large biomass components of the Southern Ocean food web and because they are important to the Australian Governments commitments to the Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources (CCAMLR) and the International Whaling Commission (IWC). This project is integral to the work of the Australian Centre for Applied Marine Mammal Science (ACAMMS) that has recently been formed within the Science Branch of the AAD. The focus predators are baleen whales (primarily Minke whales, Balaenoptera edeni and Humpback whales, Megaptera novaengliae), Antarctic krill (Euphausia superba) and Adelie penguins (Pygoscelis adeliae). Within this overall goal, there are three major objectives: To characterise and monitor predation by key Southern Ocean organisms with dietary DNA analysis. To use population genetics to study the stock structure and population size of baleen whales and Antarctic krill. To develop and validate DNA-based age estimation methods for whales. DNA Based Dietary Research A major objective of this project is to apply DNA based methods for dietary analysis to large sample sets taken to address specific ecological questions. My group at the Australian Antarctic Division has been at the forefront of developing DNA based methods to study animal diet. We have been especially active in researching DNA as a non-invasive means of studying the diet of large mammals and birds by reconstructing diet with prey DNA that we can identify in scats from predators. Our development of new DNA-based methodologies (Jarman et al., 2002; Jarman et al., 2004; Deagle et al., 2005; Jarman et al., 2006a) and accompanying software tools (Jarman 2004; Jarman 2006) have led to more efficient dietary analysis methods and has produced a substantial volume of good quality published research and stimulated international interest in these methodologies, which are now being pursued by several overseas laboratories. We have completed short descriptive studies of the diet of Antarctic krill (Passmore et al., 2006), whales (Jarman et al., 2002; Jarman et al., 2004; Jarman et al., 2006b), fur seals (Casper et al., in prep) and macaroni penguins (Deagle et al., in prep) with these methods, but have not had comprehensive sets of samples with which we can address broader ecological questions. The ecological questions that the dietary component of this project will address are: 1a. What is the diversity and identity of prey species consumed by populations of the key predators? 1b. What are the relative biomass proportions of prey species consumed by key predator populations? 1c. What temporal variation is there in diversity, identity and abundance of prey consumed by each key predator population? 1d. What spatial variation is there in diversity, identity and abundance of prey consumed by each key predator population? The focus species cover three trophic levels of the Southern Ocean food web. Krill are thought to feed predominately on primary producers with some heterotrophic prey taken as well. Adelie penguins feed on krill and other small nekton and plankton, as well as being prey of leopard seals and killer whales, making them a mid-to-high level
Winter foraging success of Southern Ocean predators in relation to stochastic variation in sea-ice extent and winter water formation
공공데이터포털
Metadata record for data from ASAC Project 2794 See the link below for public details on this project. Public: This study will use innovative technology to measure the winter spatial foraging patterns and net energy gain of adult female elephant seals (and potentially Weddell seals), while simultaneously providing high-resolution data on the physical nature of the water column in which the seals live. By combining biological and physical data with satellite derived sea-ice information, this study will improve our understanding of predator foraging success (and therefore mechanisms which regulate population trajectories) and provide physical oceanographers with fundamental data on the importance mechanisms that determine the winter ice and bottom water formation that under-pin the Antarctic marine ecosystem. Project objectives: The extent and nature of Antarctic winter sea ice is thought to have profound impacts on biological productivity, the recruitment of Antarctic krill, and the flow-on effects through the Antarctic marine food web. 1. Winter sea-ice formation is also hypothesised to play an important, yet highly-variable role in ocean circulation patterns through the production of cold, dense winter bottom water. 2. The mechanisms determining the inter-annual variation in winter ice formation are poorly understood, as are the complex feedback processes involved, but they are nonetheless recognised as being vulnerable to human-induced climate change. 3. Given the dynamically-linked nature of winter-ice and biological productivity, long-term climatic changes will have broad scale influences on Antarctic biota. This study will use innovative technological developments to quantify the response of one of the major Antarctic marine predators, the southern elephant seal (Mirounga leonina), to inter-annual variation in winter ice conditions. We will measure the winter spatial foraging patterns and net energy gain of adult female elephant seals while simultaneously providing high-resolution data on the physical nature of the water column in which the seals are living. The combination of these biological and physical data with satellite-derived sea-ice information will relate variation in the winter-ice to broad scale biological production through the foraging success (maternal investment and therefore demographic performance) of a top Antarctic marine predator, as well as providing physical oceanographers with fundamental data on the important mechanisms that determine the winter ice and bottom water formation that under-pin the Antarctic marine ecosystem. The specific objectives are to: Measure the foraging performance of the seals in terms of spatially-specific net energy gain while at sea, in relation to intra- and inter-annual variation in sea-ice and oceanic processes. Use newly-developed (and tested) animal-borne satellite-linked Conductivity-Temperature-Depth Satellite Relay Data Loggers (CTD-SRDLs) to provide oceanographic quality data on local physical characteristics (temperature and salinity). Record fine-scale foraging parameters (dive depth, duration, swimming speed) using "Dead-Reckoning" Data Loggers (DRDLs) and feeding events using Stomach Temperature Sensors (STSs). Integrate these data collected in years and regions of different winter ice extent and conditions. Assess diet during the winter months using stable isotope and fatty acid signature analysis. Combine the biological and physical information to refine current models of predator performance based on annual climatic features. These models will be used to examine a range of climate-change scenarios, initially for elephant seals but with a view to broadening the species application at a later stage. Taken from the 2008-2009 Progress Report: Progress against objectives: Due to logistic constraints, no satellite telemetry was conducted at Casey or Macquarie Island this year, but preliminary surveys of the region were conducted for both elephant and Weddell
Important marine habitat off east Antarctica revealed by two decades of multi-species predator tracking
공공데이터포털
From the abstract of the referenced paper: Satellite telemetry data are a key source of animal distribution information for marine ecosystem management and conservation activities. We used two decades of telemetry data from the East Antarctic sector of the Southern Ocean. Habitat utilization models for the spring/summer period were developed for six highly abundant, wide-ranging meso- and top-predator species: Adelie, Pygoscelis adeliae and emperor, Aptenodytes forsteri penguins, light-mantled albatross, Phoebetria palpebrata, Antarctic fur seals, Arctocephalus gazella, southern elephant seals, Mirounga leonina, and Weddell seals, Leptonychotes weddellii. The regional predictions from these models were combined to identify areas utilized by multiple species, and therefore likely to be of particular ecological significance. These areas were distributed across the longitudinal breadth of the East Antarctic sector, and were characterized by proximity to breeding colonies, both on the Antarctic continent and on subantarctic islands to the north, and by sea-ice dynamics, particularly locations of winter polynyas. These areas of important habitat were also congruent with many of the areas reported to be showing the strongest regional trends in sea ice seasonality. The results emphasize the importance of on-shore and sea-ice processes to Antarctic marine ecosystems. Our study provides ocean-basin-scale predictions of predator habitat utilization, an assessment of contemporary habitat use against which future changes can be assessed, and is of direct relevance to current conservation planning and spatial management efforts. The data files provided here comprise the model predictions of the preferred habitat for each of the six species listed above, as well as the overlap results obtained by combining these six sets of results. See the paper for methods used to generate the model predictions and to combine the individual species results. File names for individual species are of the form results_SPP_TYPE.asc, where SPP is one of "afs" (Antarctic fur seal), "ap" (Adelie penguin), "ep" (emperor penguin), "lma" (light-mantled albatross), "ses" (southern elephant seal), or "ws" (Weddell seal. TYPE is either "mean" (mean estimate of habitat preference) or "iqr" (inter-quartile range of uncertainty in the estimate; see paper for details). Data values for individual species results are percentiles of the study area, so that values of 90% or higher are pixels corresponding to the most important 10% of habitat for that species, values of 80% or greater are the top 20% of habitat, and so on. The overlap results files are named overlay_results_mean.asc and overlay_results_iqr.asc. Values in these files represent the average of the top four individual species results in a given pixel (see paper for details).
Foraging Ecology of Gentoo Penguins
공공데이터포털
Gentoo penguins are the least numerous of the penguins breeding at Macquarie Island, and the only species to rear two chicks. This project examined the interactions between diving behaviour, diet and reproductive strategy. Data were collected on Time Depth Recorders (TDRs), and stored in hexadecimal format. Hexadecimal files can be read using 'Instrument Helper', a free download from Wildlife Computers (see the url given below).
Comparative Diving Ecology Across Southern Ocean Marine Predators - Seals and Penguins
공공데이터포털
This study was carried out by Giulia Roncon as part of her PhD at IMAS. The study employed both archival and contemporary diving data, collected by six species of marine predators (three penguins and three seal species) from the Eastern Antarctic sector of the Southern Ocean, to clarify key questions, such as (i) are there differences and/or commonalities regarding the diving physiology and ecology of marine predators, and (ii) what are the main determinants and constrains that characterise the underwater behaviour of air-breathing vertebrates. This dataset is a compilation of data of several different studies carried out by different research teams in various locations and at various times. All TDRs were archival loggers that had to be retrieved to obtain the data. Thus, the animals had to be captured twice (deployment and retrieval). Details about the types of tags are listed in the dataset. Species used in the study were: Adelie Penguins Emperor Penguins King Penguins Fur Seals Southern Elephant Seals Weddell Seals
Foraging of royal penguins and its relationship to the Antarctic Polar Frontal Zone
공공데이터포털
The factors that control the number of animals in a population are often difficult to understand. However, this basic understanding is central to managing those populations and assessing how they might respond to human induced pressures. For animals living in the Antarctic, like penguins, the marine environment that they depend on for food can vary due to natural events such as El Nino, and potentially due to human induced changes such as global warming. This study uses modern computer technology to track Royal penguins at sea and to monitor their time on land. By relating where the birds go to feed, what they feed on, and how successfully they catch their food to the survival rates of their chicks, this study will describe how fluctuations in a major Antarctic oceanographic feature (the Antarctic Polar Front) can influence the size of the Royal penguin population at Macquarie Island. Information on breeding success, diet and foraging success were collected each year between 1997-2001. Diving behaviour and at-sea movements were also quantified between 1997 and 1999. These data will also be available in the ARGOS satellite tracking database. Attached to this metadata record are ARGOS tracking data collected by Cindy Hull between 1994 and 2000. The tracking data have been collected from 19 different royal penguins. The download file contains a csv file with tracking data.
Foraging ecology of fur seals at Iles Kerguelen
공공데이터포털
Public summary for project 2128: The aim of this study is to relate the foraging behaviour of Antarctic fur seals breeding on the Kerguelen Plateau at Iles Kerguelen and Heard Island, to the distribution of prey species at sea. Specifically this project seeks to examine the relationship between predators and prey, and how their locations at sea vary according to the position of major productive zones, such as the Antarctic Polar Frontal Zone. This project will provide important data on the relationship between predators and their prey and the developing commercial fisheries in the region. These data are central to improved conservation and management of marine resources on the Kerguelen Plateau. Variations made to the work plan The original comparative aspects of the program planned for the 1999/00 season, where fur seals from Iles Kerguelen and Heard Island were to be satellite tracked simultaneously could not be undertaken because of original 1999/00 field season to Heard Island was re-scheduled to 2000/01. Fortunately the project collaborator Dr Christophe Guinet (French CEBC-CNRS) agreed to extend the work program at Iles Kerguelen another season, and the comparative and integrated fur seal-prey-fisheries study over the Kerguelen Plateau was undertaken the following season (2000/01). Details of this study are presented in ASAC project 1251 (CI - Goldsworthy)and 1085 (CI-Robertson). Significant findings: The distribution of the foraging activity of Antarctic fur seal females was investigated at Cap Noir (49 degrees 07 S, 70 degrees 45E), Kerguelen Island in February 1998. Eleven females were fitted with a satellite transmitter and Time Depth recorder. The two sets of data were combined to locate spatially the diving activity of the seals. The fish component of the fur seal diet was determined by the occurrence of otolotihs found in 55 scats collected during the study period at the breeding colony. Oceanographic parameters were obtained simultaneously through direct sampling and satellite imagery. The mesopelagic fish community was sampled on 20 stations along four transects where epipelagic trawls were conducted at night at 50 meters of depth. We then investigated, using geographic information systems, the relationship between the spatial distribution of the diving activity of the fur seals and oceanographic factors that included sea surface temperature, surface chlorophyll concentration, prey distribution and bathymetry obtained at the same spatio-temporal scale as the spatial distribution of the diving activity of our study animals. An inverse relationship was found between the main fish species preyed by fur seal and those sampled in trawl nets. However, the diving activity of Antarctic fur seal females was found to be significantly related to oceanographic conditions, fish-prey distribution and to the distance from the colony but these relationships changed with the spatial scale investigated. A probabilistic model of the Kerguelen Plateau was developed that predicted where females should concentrate their foraging activity according to the oceanographic conditions of the year, and the locations of their breeding colonies. Maternal allocation in growth of the pup was measured in Antarctic fur seals (Arctocephalus gazella) at Iles Kerguelen during the 1997 austral summer. Absolute mass gain of pups following a maternal foraging trip was independent of the sex of the pup but was positively related to the foraging trip duration and to maternal length. However, daily mass gain, i.e. the absolute mass gain of the pup divided by the foraging trip duration, decreased with increasing foraging trip duration but increased with maternal length. While fasting, the daily mass loss of the pup was related to the sex of the pup and initial body mass, with both heavier pups and female pups losing more mass per day than lighter pups and male pups. The mass specific rate of mass loss was significantly higher in female pups than in male
Foraging ecology of emperor penguins in summer and potential overlap with fisheries
공공데이터포털
Metadata record for data from ASAC Project 1252 See the link below for public details on this project. Currently three datasets are attached to this metadata record. Dive data collected in 1988, track data from adult birds collected in 1994 and track data from fledglings collected in 1995. Dive data are available in Microsoft Word format, while the track data are available in Microsoft Excel format. A readme file (txt) is included in each download file to explain column headings, etc. ---- Public Summary from Project ---- To breed successfully the winter-breeding emperor penguins must fatten on two occasions: once before the onset of moult in January, and again prior to the commencement of the new breeding season in March. Interference with the capacity of the penguins to fatten in summer might be detrimental to the their breeding performance and survival later on in winter. This study seeks to determine the likely impact of commercial fishing operations on emperor penguin colonies at the Mawson Coast. More specifically, the data pertains to the locations of emperor penguins when fattening prior to the moult, and prior to the new breeding season. Project objectives: 1. To determine the extent and location of foraging areas of post-breeding adult Emperor penguins in summer. 3. To determine the extent and locations of foraging areas of fledgling Emperor penguins on their first trip to sea. 4. To identify interseasonal and interannual variations in foraging areas in conjunction with changes in seaice conditions and compare these with results from different colonies. 5. To survey the coastline of the AAT to verify the existence (or non-existence) of Emperor penguin colonies. Emperor penguins are icons of Antarctic wildlife and their conservation is of paramount interest to the wider community. They are also key consumers of marine resources in several areas and consequently there is great potential for interactions between feeding penguins and harvesting of fish and krill. Emperor penguins are one of the few species to breed on the fast ice (although there are three known land-based colonies, one of which has all but ceased to exist in recent years). Thus, the breeding habitat of Emperor penguins is subject to direct alteration as a result of climate change. Colonies of Emperors are found across a wide latitudinal range, from deep in the Ross Sea to the tip of the Antarctic Peninsula. This range includes breeding areas where significant changes in seaice are not (yet?) thought to be occurring to areas where seaice is changing rapidly. Accordingly, studies at multiple locations will provide valuable clues on how this species will be affected by a warming Antarctic. Additionally, Emperor penguins are large animals that live in a relatively small number of discrete locations. It is therefore more than feasible, using an international effort, to study an entire species and to make some predictions about their response to a warming world and to current and future fishing practices. This project aims to make the first steps towards an overall conservation assessment of Emperor penguins through studies in several locations around the Antarctic continent. Should these attempts be successful, then a more ambitious international project will be launched to take a species-wide perspective.
Distribution of foraging effort of Antarctic fur seals in relation to oceanographic features around Heard and Kerguelen Islands
공공데이터포털
Metadata record for data from ASAC Project 1251 See the link below for public details on this project. ---- Public Summary from Project ---- The aim of this study is to develop spatial GIS models of fur seal foraging density over the Kerguelen Plateau that will enable a rapid assessment method for identifying areas of high conservation value for Marine Protected Area planning and management. These models will be based on data on fur seal foraging densities in the HIMI region, and oceanographic data on bathymetry, sea-surface temperature and ocean colour (primary productivity). From the abstract of the referenced paper: We investigated the spatial and temporal distribution of foraging effort by lactating Antarctic fur seals Arctocephalus gazella at Heard Island using satellite telemetry and time-depth recorders. Two principal diving types were identified: 'deep' dives averaging 48.6 m, and 'shallow' dives averaging 8.6 m. Discriminant function analyses were used to assign dives based on their depth and duration. Generalised linear mixed-effects models of night dives (greater than 80% of all dives) indicated both spatial and temporal effects on the distribution of deep and shallow dives. Deep dives were more common in the deeper shelf waters of the Kerguelen Plateau, and these dives predominantly occurred after sunset and before sunrise. In contrast, shallow dives were more common in slope waters on the southeastern margin of the Kerguelen Plateau in the hours either side of local midnight. We suggest that these 2 distinct diving types reflect the targeting of channichthyid (deep dives) and myctophid (shallow dives ) fish, and are indicative of spatial and temporal differences in the availability of these 2 important prey groups. We also identified 3 distinct behavioural dive groups (based on multidimensional scaling of 19 diving and foraging trip parameters) that also differed in their spatial distribution and in their relative importance of deep and shallow dives. The present study provides some of the first evidence that diving strategies are not only influenced by where foraging takes place, but also when. The fields in the campaign_41_tracks.csv file are: campaign_id (the campaign identifier: aadc_campaign_41) animal_id (the identifier of the individual animal) scientific_name (scientific name: Arctocephalus gazella) ptt_id (the identifier of the PTT device on the animal. Note that individual PTT devices were deployed multiple times on different animals) deployment_location (the location of deployment: Spit Bay, Heard Island)) deployment_longitude (longitude of deployment location) deployment_latitude (latitude of deployment location) observation_date (the date of observation, in ISO8601 format yyyy-mm-ddTHH:MM:SSZ. This information is also separated into the year, month, day, etc components) observation_date_year (the year of the observation date) observation_date_month (the month of the observation date) observation_date_day (the day of the observation date) observation_date_hour (the hour of the observation date) observation_date_minute (the minute of the observation date) observation_date_second (the second of the observation date) observation_date_time_zone (the time zone of the observation date) latitude (the latitude of the observed position, in decimal degrees) longitude (the longitude of the observed position, in decimal degrees) location_class (the Argos location class of the observed position: one of (in increasing order of accuracy) B,A,0,1,2,3) trip (the trip number of the animal) at_sea (whether the observed position occurred at sea) complete (whether the complete trip was recorded) The fields in the campaign_41_supplementary.csv file are: animal_id (the identifier of the individual animal) behavioural_dive_group (1 = deep; 2 = shallow-active; 3 = shallow) departure_date (date of departure of the animal on the trip) departure_mass (mass of the animal on departure, in kg) standard_length (standard length of the
Diet and Foraging Area of Antarctic Fur Seals at Heard Island
공공데이터포털
Antarctic Fur Seals from Heard Island fed mainly on fish, but the prey species changed both seasonally and inter-annually. The majority of prey were pelagic myctophids characteristic of deep oceanic water, and were generally taken in autumn and winter. The only other fish taken in significant numbers was Champsocephalus gunnari which was mostly taken from late winter through early autumn when it was co-dominant in the diet with the Krefftichthys anderssoni. Males and females foraged in different localities and in different parts of the water column. Males foraged mainly to the south of Heard Island in winter usually diving deep by day, feeding on scattering layers. In summer males also fed on the shelf, presumably to the north and east of Heard Island on K. anderssoni at shallow depths primarily at night. Although diet studies provided little evidence of feeding on crustaceans, diving data indicate that some males may travel to Antarctic waters in winter to feed on krill. The fields in this dataset are: Months Species Scats Time foraging Number of Dives Time Submerged (minutes) Mean Dive Duration (minutes) Maximum Depth (metres)