Food consumption and energy expenditure of free ranging southern elephant seals
공공데이터포털
Elephant seals use a suite of physiological and behavioural mechanisms to maximise the time they can be submerged. Of these hypo-metabolism is one of the most important, so this study quantified maximum O2 consumptions relative to dove depth and swim speed. From the abstract of the referenced paper: Heart rate, swimming speed, and diving behaviour were recorded simultaneously for an adult female southern elephant seal during her postbreeding period at sea with a Wildlife Computers heart-rate time depth recorder and a velocity time depth recorder. The errors associated with data storage versus real-time data collection of these data were analysed and indicated that for events of short duration (i.e., less than 10 min or 20 sampling intervals) serious biases occur. A simple model for estimating oxygen consumption based on the estimated oxygen stores of the seal and the assumption that most, if not all, dives were aerobic produced a mean diving metabolic rate of 3.64 mL O2 kg-1, which is only 47% of the field metabolic rate estimated from allometric models. Mechanisms for reducing oxygen consumption while diving include cardiac adjustments, indicated by reductions in heart rate on all dives, and the maintenance of swimming speed at near the minimum cost of transport for most of the submerged time. Heart rate during diving was below the resting heart rate while ashore in all dives, and there was a negative relationship between the duration of a dive and the mean heart rate during that dive for dives longer than 13 min. Mean heart rates declined from 40 beats min-1 for dives of 13 min to 14 beats min-1 for dives of 37 min. Mean swimming speed per dive was 2.1 m s-1, but this also varied with dive duration. There were slight but significant increases in mean swimming speeds with increasing dive depth and duration. Both ascent and descent speeds were also higher on longer dives. Data were collected on Time Depth Recorders (TDRs), and stored in hexadecimal format. Hexadecimal files can be read using 'Instrument Helper', a free download from Wildlife Computers (see the provided URL). Data for this project is the same data that was collected for ASAC projects 769 and 589 (ASAC_769 and ASAC_589).
Ecology of Southern Elephant Seals
공공데이터포털
Metadata record for data from ASAC Project 257 See the link below for public details on this project. From the abstracts of some of the referenced papers: Anatomical and physiological studies of southern elephant seals (Mirounga leonina), particularly in the post-natal period, raise questions of relative musculature growth, control of metabolism, circulation and temperature regulation, which could be important in our understanding of these processes in mammals and of their contribution to adaptation to environmental extremes. The diving behaviour of 14 adult southern elephant seals was investigated using time depth recorders. Each of the seals performed some dives that were longer than its theoretical aerobic dive limit. Forty-four percent of all dives made by post-moult females exceeded the calculated limit compared with 7% of those made by postbreeding females and less than 1% of those made by adult males. The extended dives displayed characteristics that suggested they were predominantly foraging dives, although some were apparently rest dives. Dives longer than the calculated aerobic limits often occurred in bouts; the longest consisted of 63 consecutive dives and lasted 2 days. Postmoult females performed longer bouts of extended dives than postbreeding females. Extended surface periods (longer than 30 min) were not related to the occurrence of extended dives or bouts of extended dives. The possible physiological mechanisms that permit such prolonged continuous dives are discussed. Southern elephant seals may increase the aerobic capacity of dives by lowering their metabolism to approximately 40% of the resting metabolic rate on long dives. There is substantial interseal variability in the methods used to cope with long dives. Some animals appear to use phsyiological strategies that allow them to prolong the time available to them at the bottom of a dive, while others use alternative strategies that may limit the time available at the bottom of their dives. Fourteen time-depth-temperature recorders were recovered from adult southern elephant seals (Mirounga leonina) returning to Macqaurie Island to breed or moult. The resulting temperature/depth profiles indicated that all four males spent most of their time in waters lying over the Antarctic Continental Shelf, whereas only one of the ten females spent any time there. Five of the females foraged just off the Antarctic Continental Shelf, and the other five remained near the Antarctic Polar Front. 1) Mark-resight data were analysed for thirteen cohorts from a declining population of southern elephant seals branded at Macquarie Island between 1951 and 1965. 2) First year survival was essential stable during the 1950s at about 46% for females and 42% for males. There was a dramatic fall in first year survival during the 1960s, declinging to less than 2% for both sexes in 1965. Post-year-1 survival did not change between the 1950s and the 1960s. 3) Comparisons with a stable population of southern elephant seals at South Georgia indicated that both first year and adult survival were lower in the Macquarie Island population. There were no changes in the age at first breeding of the Macquarie Island seals during the study, but this was on average 1 year later than at South Georgia. 4) It is hypothesised that the current decline in elephant seal numbers at several of their major breeding islands is due to the populations returning to pre-sealing levels after they had risen to abnormally high levels with the end of commercial exploitation early this century. 5) Possible tests of the hypothesis include studying the diet and foraging behaviour of southern elephant seals to gain an understanding of the predator-prey relationships, continuing to census the Macquarie Island population to determine if the population levels out at around the estimated pre-sealing levels, and monitoring northern elephant seal populations which were also severely exploited but are currently increasing
The Commercial Biology of the Elephant Seal (Mirounga leonina linn) on Macquarie Island - 1948
공공데이터포털
Taken from the report prepared by R Kenny: In this report our comparatively brief knowledge of the Elephant Seal at Macquarie Island (based only on one year's observations) have been augmented by abstracting notes from "The Natural History of the Elephant Seal" by L. Harrison Matthews Discovery Reports, vol. 1 p. 233. 1929., based on observations at South Georgia. The Elephant Seal herds at the two islands are comparable - at South Georgia the animals had been overfished almost to the point of extinction by 1885, but were then not hunted for many years, and by 1929 had "increased in numbers till at the present time they are probably as numerous as ever", and are now fished under Government regulation to prevent extermination; the Macquarie Island herd has a similar history.
Survey of Elephant Seals at Atlas Cove, Heard Island, December 2008
공공데이터포털
Stereoscopic images of elephant seals at Atlas Cove, taken at Heard Island on 16-17 December 2008. The Aurora Australis made a brief visit to Heard and McDonald Islands in mid-December 2008. The visit was opportunistic owing to an opening in the ship's schedule. During the visit a number of quick surveys were undertaken, primarily assisted by helicopters. This dataset consists of stereographic images taken by two photographers from ground level during a survey of Elephant Seal colonies at Atlas Cove. There are two folders of data, one for each photographer. Each folder contains a shot list of the photos (in an excel spreadsheet), plus the photos themselves.
Effect of spatial and temporal variation in marine productivity on energy acquisition in southern elephant seals, Mirounga leonina
공공데이터포털
The demographic performance of high level antarctic predators is ultimately determined by the oceanic processes that influence the spatial and temporal distribution of primary productivity. This study will quantify the links between the foraging performance of southern elephant seals and a range of oceanographic parameters, including sea surface temperature, productivity and bathymetry. These data are a crucial component in understanding how antarctic predators will respond to changes in the distribution of marine and will be an important contribution to our understanding of the on-going decline in elephant seal numbers. Data were originally collected on Time Depth Recorders (TDRs), and stored in hexadecimal format. Hexadecimal files can be read using 'Instrument Helper', a free download from Wildlife Computers (see the URL given below). However, these data have been replaced by an Access Database version, and have also been loaded into the Australian Antarctic Data Centre's ARGOS tracking database. The database can be accessed at the provided URLs.
Foraging ecology of fur seals at Iles Kerguelen
공공데이터포털
Public summary for project 2128: The aim of this study is to relate the foraging behaviour of Antarctic fur seals breeding on the Kerguelen Plateau at Iles Kerguelen and Heard Island, to the distribution of prey species at sea. Specifically this project seeks to examine the relationship between predators and prey, and how their locations at sea vary according to the position of major productive zones, such as the Antarctic Polar Frontal Zone. This project will provide important data on the relationship between predators and their prey and the developing commercial fisheries in the region. These data are central to improved conservation and management of marine resources on the Kerguelen Plateau. Variations made to the work plan The original comparative aspects of the program planned for the 1999/00 season, where fur seals from Iles Kerguelen and Heard Island were to be satellite tracked simultaneously could not be undertaken because of original 1999/00 field season to Heard Island was re-scheduled to 2000/01. Fortunately the project collaborator Dr Christophe Guinet (French CEBC-CNRS) agreed to extend the work program at Iles Kerguelen another season, and the comparative and integrated fur seal-prey-fisheries study over the Kerguelen Plateau was undertaken the following season (2000/01). Details of this study are presented in ASAC project 1251 (CI - Goldsworthy)and 1085 (CI-Robertson). Significant findings: The distribution of the foraging activity of Antarctic fur seal females was investigated at Cap Noir (49 degrees 07 S, 70 degrees 45E), Kerguelen Island in February 1998. Eleven females were fitted with a satellite transmitter and Time Depth recorder. The two sets of data were combined to locate spatially the diving activity of the seals. The fish component of the fur seal diet was determined by the occurrence of otolotihs found in 55 scats collected during the study period at the breeding colony. Oceanographic parameters were obtained simultaneously through direct sampling and satellite imagery. The mesopelagic fish community was sampled on 20 stations along four transects where epipelagic trawls were conducted at night at 50 meters of depth. We then investigated, using geographic information systems, the relationship between the spatial distribution of the diving activity of the fur seals and oceanographic factors that included sea surface temperature, surface chlorophyll concentration, prey distribution and bathymetry obtained at the same spatio-temporal scale as the spatial distribution of the diving activity of our study animals. An inverse relationship was found between the main fish species preyed by fur seal and those sampled in trawl nets. However, the diving activity of Antarctic fur seal females was found to be significantly related to oceanographic conditions, fish-prey distribution and to the distance from the colony but these relationships changed with the spatial scale investigated. A probabilistic model of the Kerguelen Plateau was developed that predicted where females should concentrate their foraging activity according to the oceanographic conditions of the year, and the locations of their breeding colonies. Maternal allocation in growth of the pup was measured in Antarctic fur seals (Arctocephalus gazella) at Iles Kerguelen during the 1997 austral summer. Absolute mass gain of pups following a maternal foraging trip was independent of the sex of the pup but was positively related to the foraging trip duration and to maternal length. However, daily mass gain, i.e. the absolute mass gain of the pup divided by the foraging trip duration, decreased with increasing foraging trip duration but increased with maternal length. While fasting, the daily mass loss of the pup was related to the sex of the pup and initial body mass, with both heavier pups and female pups losing more mass per day than lighter pups and male pups. The mass specific rate of mass loss was significantly higher in female pups than in male
Diet and Foraging Area of Antarctic Fur Seals at Heard Island
공공데이터포털
Antarctic Fur Seals from Heard Island fed mainly on fish, but the prey species changed both seasonally and inter-annually. The majority of prey were pelagic myctophids characteristic of deep oceanic water, and were generally taken in autumn and winter. The only other fish taken in significant numbers was Champsocephalus gunnari which was mostly taken from late winter through early autumn when it was co-dominant in the diet with the Krefftichthys anderssoni. Males and females foraged in different localities and in different parts of the water column. Males foraged mainly to the south of Heard Island in winter usually diving deep by day, feeding on scattering layers. In summer males also fed on the shelf, presumably to the north and east of Heard Island on K. anderssoni at shallow depths primarily at night. Although diet studies provided little evidence of feeding on crustaceans, diving data indicate that some males may travel to Antarctic waters in winter to feed on krill. The fields in this dataset are: Months Species Scats Time foraging Number of Dives Time Submerged (minutes) Mean Dive Duration (minutes) Maximum Depth (metres)